اعتیاد به کار از دید دکتر ماکان آریا پارسا

اعتیاد به کار

از دید دکتر ماکان آریا پارسا اعتیاد به کار یعنی شما پس از انجام ساعت کاری مفید هر روز خود، مجدداً، به بهانه هر موضوعی یعنی شادی یا غم باز هم به کار پناه می برید. حتی دیده شده بسیاری از افراد از مهمانی، ورزش و تفریح خود می زنند و کار می کنند. کسانی که بیش از حد خود را وقف کار می کنند به نوعی دچار اعتیاد هستند و اگر روزی کمتر کار کنند، دچار اضطراب می شوند و حال خوشی ندارند.

 

تعریف دقیق اعتیاد به کار چیست؟

در علم روانشناسی، بر باور دکتر ماکان آریا پارسا اعتیاد به کار با عنوان Workaholism شناخته می شود و به نوعی مربوط به وضعیت روحی شخص است. قطعاً اگر این موضوع به موقع پیگیری نشود در نهایت سلامتی شخص را به خطر می اندازد. این نوع اعتیاد مانند هر اعتیاد دیگری سبب می شود تا شخص مدام و به شکل پیوسته خود را وقف کار کند. او بارها و بارها از خواب خود می زند و روابط دوستانه و حتی خانوادگی خود از دست می دهد.

شاید شنیده باشید که می گویند “فلانی با کار خود ازدواج کرده است” این ضرب المثل مثال بارزی است که در مورد اعتیاد به شغل دیده می شود. معمولاً افرادی که کمالگرا هستند بیشتر درگیر این اعتیاد می شوند. البته نمی توان منکر شد که این افراد موفقیت های شغلی بالایی به دست می آورند اما به چه قیمتی؟ کار به این افراد عزت نفس و غرور می دهد اما به طور کلی از جامعه طرد می شوند و شاید کمتر کسی علاقه ای به ارتباط با این گروه داشته باشد. از سوی دیگر این افراد پس از مدتی فرسوده می شوند و به افسردگی کشیده خواهند شد. بسیاری از ما درگیر این اعتیاد هستیم، اما خودمان خبر نداریم. بنابراین باید علائم و نشانه های اعتیاد به شغل را به طور دقیق بشناسیم.

درمان اعتیاد به کار

 

نشانه ها و علائم اعتیاد به کار

از دیدگاه دکتر ماکان آریا پارسا مهمترین علائم اعتیاد به کار، برمی گردد به ذهن شخص! او با خود این تصور را دارد که هرچه بیشتر کار کند، بیشتر مورد تشویق قرار می گیرد. شخص سخت کار کردن را یک ارزش می داند حتی اگر جان و روح او به خطر بیفتد. البته ما در فرهنگی زندگی می کنیم که کار کردن زیاد یک افتخار است و به نوعی عواقب آن کمتر مورد بررسی قرار می گیرد. البته ما اصلاً منکر تلاش و استمرار در رسیدن به هدف مشخص نیستیم، تمرکز اصلی این مقاله بر روی کار کردن افراطی و غیر عادی است. اشتیاق به کار با اعتیاد فرق دارد و این دو موضوع نباید اشتباه گرفته شود.

مهمترین نشانه اعتیاد داشتن به کار شدید، به سر بردن تایم زیادی در محل کار است. بارها دیده شده که شخص مسئولیت های خود را به طور دقیق پشت سر گذاشته و کار اصلی و حتی اضافی کاری او تمام شده اما باز هم تمایل دارد در محل کار خود حضور داشته باشد. چنین افرادی به منظور پیش بردن کار خود، از ساعات استراحت مفید می زنند و به جسم و روح خود آسیب وارد می کنند.

یکی دیگر از علائم اعتیاد به کار، غرق شدن بیش از حد در کار است. شخص به قدری خود را درگیر موفقیت های شغلی می کند که دیگر هیچ نوع موفقیتی او را خوشحال نمی کند. موضوع از این قرار است که شخص همیشه ترس زیاد از شکست خوردن در چالش های شغلی مختلف دارد و این نکته سبب می شود تا موقعیت او دچار تغییر شود. بررسی ها اینطور نشان می دهد که افرادی که درگیر کار هستند حس پارانویا خواهند داشت و روابط شخصی این افراد به خاطر کار به خطر می افتد. حتی بارها دیده شده که شخص برای فرار از روابط اجتماعی به کار پناه می برد و دوست دارد مسئولیت کار سایر افراد در شرکت یا محل کار خود را نیز برعهده بگیرد.

در برخی از افراد علائم اعتیاد به کار برگرفته از احساس گناه و افسردگی است. افراد برای رهایی از افسردگی و یا بخشش گناهی که مرتکب شده اند خود را درگیر کار کردن زیاد می کنند. این حس در نهایت سبب می شود که از پای در آیند.

اعتیاد به کار در سازمان

نشانه های پنهان وابستگی به کار

به اعتقاد دکتر ماکان آریا پارسا علائم اعتیاد به کار شدید در کسانی که بحران هایی مثل مرگ، طلاق و حتی مشکلات مالی را پشت سر گذاشته اند به شکل دیگری نمایان می شود. این افراد حتی زمانی که در حال استراحت و یا تماشای تلویزیون هستند به کار فکر می کنند. حتی افراد گاه به دنبال یک سری روش های غیر معقول به منظور افزایش ساعات کاری در شبانه روز هستند و به نوعی معتقدند که 24 ساعت شبانه روز برای انجام کار مفید کم است.

 

افسردگی

روش های تشخیص

از دید دکتر ماکان آریا پارسا یک سری تکنیک های جالب از سوی شورای پزشکی دانشگاه برگن به منظور تشخیص اعتیاد به کار در نظر گرفته شده است. این شاخص ها به نوبه خود فاکتورهای متفاوتی را بررسی می کنند. مثلاً در ابتدا ارزیابی می شود که شخص هر چند وقت یک بار به دنبال راهی است که زمان بیشتری به کار خود اختصاص دهد. اگر به صورت پیوسته به دنبال این موضوع باشد یعنی درگیر اعتیاد به شغل است.

همینطور می بایست بررسی شود که آیا شخص به منظور کاهش حس گناه و افسردگی و رهایی از نگرانی به دنبال کار است. باید ارزیابی شود که آیا اطرافیان از شخص مورد نظر می خواهند که ساعات کاری خود را کاهش دهد یا خیر. در صورتی که شخص بیش از ساعاتی که برنامه ریزی کرده مشغول به کار می شود و زمانی که به هر دلیلی نمی تواند کار کند دچار استرس می شود یعنی به این موضوع اعتیاد پیدا کرده است. این افراد معمولاً بر اساس نوع شغلی که دارند، یا دچار افزایش وزن شدید هستند و یا با لاغری بیش از حد دست و پنجه نرم می کنند. در واقع اصلاً اهمیتی به سلامت خود نمی دهند.

به منظور درمان اعتیاد به کار در ابتدا باید تشخیص درستی از این اعتیاد صورت بگیرد. شاید اصلاً شخص درگیر اعتیاد به شغل خود نباشد و از روی اشتیاق این کار را انجام دهد اما در هر صورت پس از تشخیص صحیح می بایست روش های درمانی مختلف را مورد بررسی قرار داد تا نتیجه عالی حاصل شود.

این مطلب ادامه دارد…

نظر دهید