کمال گرایی از نظر دکتر ماکان آریا پارسا

کمال گرایی

کمال گرایی چیست؟ از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا کمال طلب بودن، یک رفتار یا رویکرد است که در آن شخص تمایل دارد همیشه بی عیب و نقص باشد. این مفهوم تمامی امور زندگی فرد اعم از کارها، پروژه ‌ها، یادگیری و زندگی شخصی همچون روابط وی را در برمی ‌گیرد.

کمال گرایی چیست؟

تعریف ساده و صریح کمال گرایی، تمایل یک شخص به داشتن بهترین چیزها و عدم وجود حتی یک سر سوزن نقص در بدن، امور روزمره، سبک زندگی، امور کاری و غیره می باشد. افراد کمال گرا در برخورد با وظایف و چالش هایی که به آنها محول می شود همیشه بهترین و بی نقص ترین حالت ممکن را در نظر می گیرند.

از دید دکتر ماکان آریا پارسا تشخیص پزشک برای تعیین اینکه یک نفر کمال گراست یا خیر چندان سخت نیست. شما می توانید با بررسی وضعیت زندگی خودتان یا افرادی که می شناسید، کمال گرا بودن یا نبودن ِآنها را به راحتی تشخیص دهید. به گفته دکتر البرز (یک روانشناس): «کمال گرا بودن به معنای داشتنِ انتظارات و استانداردهای بسیار بالا و دقیق است. یک فرد کمال گرا دائما تلاش میکند همه چیز را درست و بی نقص انجام دهد.»

برای بسیاری از افراد کمال گرایی از همان دوران کودکی آغاز می شود. اغلب اوقات شخصیت های اصلی زندگی مانند معلم و یا والدین می توانند بر نحوه نگاه فرد به زندگی و ارزش های آن تاثیر بگذارند. یک شخص کمال گرا ممکن است همیشه احساس کند که به اندازه کافی کار نمی کند، نمرات خوب در دوران تحصیل نمی گیرد و آنچه به وی محول می شود را تمام و کمال انجام نمی دهد. اصولا والدینی که به فرزندان شان فشار می آورند تا همه‌ی امور را به بهترین شکل ممکن انجام دهند، آنها را کمال گرا بار می آورند؛ حتی اگر نیت ِبدی از انجام این کار نداشته باشند.

کمال گرایی موجب جاه طلبی و سخت گیری بیش از حد بر خود می شود. میل شدید به انجام دادن تمامی امور به بهترین شکل ممکن باعث ایجاد آسیب در شخص می شود، چرا که وی همواره فکر می کند ارزش ها یا آنچه در زندگی اش به دست آورده است تماما به تلاش های او بستگی دارد و کوچکترین بی توجهی می تواند او را از استانداردهایش دور کند.

کمال گرایی چیست

کمال گرایی خوب است یا بد؟

به اعتقاد دکتر ماکان آریا پارسا برای بسیاری از افراد ممکن است این سوال وجود داشته باشد که: «کمال گرایی خوب است یا بد؟» پاسخ این سوال را می توان از طریق بررسی مزایا و معایب کمال گرا بودن بررسی نمود. بیایید با یکدیگر آنها را بررسی کنیم.

مزایا

  • کیفیت بالا برای انجام امور: تمرکز بر جزئیات و کمال گرا بودن باعث بهبود کیفیت و اجرای بهتر کارها می‌شود.
  • اعتماد به نفس: دستیابی به کمال در انجام کارها موجب افزایش اعتماد به نفس و احساس موفقیت در فرد می‌شود.
  • ترتیب و سازماندهی: در نظر گرفتنِ کلیه‌ی جنبه‌های یک پروژه یا کار، باعث سازماندهی بهتر ِآن می‌شود.
  • رقابتی بودن: تمایل به کمال‌گرایی می‌تواند افراد را به رقابت و داشتنِ بهترین عملکرد ممکن ترغیب کند.

معایب

  • زمان‌بر بودن انجام کارهای روزمره: کمال گرایی و دستیابی به تمامی استاندارد های کیفی زمان‌بر است و منجر به تأخیر در انجام کارها می شود.
  • اضطرار و استرس: فشار روی شخص کمال گرا برای دستیابی به بهترین نتیجه‌ی ممکن می‌تواند منجر به اضطرار و استرس شود. این شرایط بر روی سلامت ذهنی و جسمی فرد تاثیر می گذارد.
  • کاهش بهره‌وری: تمرکز بر جزئیات و کمال باعث کاهش سرعت و بهره‌وری در انجام کارها می گردد.
  • تعلقات طولانی‌مدت: افراط و کمال گرایی ممکن است باعث تعلقات طولانی ‌مدت به یک پروژه شده و در نهایت به تاخیر در تحویل ِآن منجر شود.

به طور کلی، کمال‌گرایی باید با میزان معقولی از بهره‌ وری ترکیب شود. بهره‌گیری از استانداردها و تعقیب کمال در حد معقول می‌تواند منجر به ارتقاء کیفیت و افزایش اعتماد به نفس شود، اما افراط در آن ممکن است معضلاتی از قبیل تاخیر در انجام کارها، افت بهره‌ وری و به خطر افتادنِ سلامت را به وجود آورد.

کمال گرایی خوب است یا بد

آشنایی با افراد مشهور کمال گرا

طبق صحبت های دکتر ماکان آرسا پارسا کمال گرا بودن به دلیل عقاید فردی، فرهنگی، تربیتی یا تجربیات زندگی شکل می گیرد. تعدادِ افراد مشهور کمال گرا در دنیا کم نیست. اگر سرچ کوتاهی در اینترنت انجام دهید می توانید برخی از آنها را به راحتی پیدا کنید. چند نمونه از افراد مشهور کمال‌گرا در تاریخ و جوامع مختلف وجود دارند که بازتاب این ویژگی را می توان در آثار و نتایج ِبه جا مانده از آنها پس از مرگ مشاهده کرد.

  • لئوناردو داوینچی: نقاش، مهندس، مخترع و طراح ایتالیایی برجسته که به‌خاطر نقاشی ‌ها و افکار علمی و فنی خود بسیار مشهور است.
  • استیو جابز: موسس و مدیرعامل سابق شرکت اپل، یکی از مشهورترین افراد در حوزه فناوری که تاکید زیادی بر روی طراحی و کیفیت محصولات خود داشت.
  • مارتین اسکورسیزی: کارگردان معروف فیلم‌های هالیوودی که به خاطر دقت بالا و جزئی نگر بودن برای ساخت فیلم ‌هایش شناخته می‌شود.
  • آلبرت انیشتین: یکی از بزرگترین دانشمندان تاریخ که تمایل شدیدی به کشف و دستیابی به مفاهیم جدید داشت.
  • ماری کوری: دومین زنی که جایزه نوبل را در زمینه شیمی دریافت کرد و تلاش ‌های کمال‌گرایانه ای برای پیشبرد علم داشت.

چگونه با کمال گرایی کنار بیاییم؟

بر باور دکتر ماکان آریا پارسا اگر طبق تشخیص پزشک متوجه شدید که میزان کمال گرا بودن تان نسبت به سایر ویژگی های شخصیتی تان بیشتر است، می توانید از راهبردهای مقابله ای برای پیدا کردن تعادل در زندگی تان بهره گیری کنید. بهترین راهبرد مقابله با کمال گرایی چیست؟ به راهکارهای زیر دقت داشته باشید.

Sweet spot زندگی خود را بیابید.

اگر تمایل دارید در تمامی امور زندگی موفق باشید و تحمل هیچ شکستی را ندارید، بهتر است sweet spot زندگی تان را پیدا کنید. منظور از sweet spot نقطه ای است که در آن نهایت سازندگی را دارید و می توانید هرآنچه در توان تان دارید را برای انجام امور مختلف خرج کنید بدون اینکه خودتان را شکنجه کرده یا دچار مشکلات جسمی و روحی شوید.

این مطلب ادامه دارد…

نظر دهید