انواع سبک یادگیری از دیدگاه دکتر ماکان آریا پارسا

انواع سبک یادگیری

به گفته دکتر ماکان آریا پارسا انواع سبک یادگیری به ترجیحات و تفاوتِ افراد در «فرآیند یادگیری» اشاره دارد. این تفاوت‌ها شامل پروسه هایی گوناگون هستند که افراد در حین طی کردنِ آنها اطلاعات را دریافت می کنند. نوع و شیوه‌ی دریافت اطلاعات و فرایند یادگیری در هریک از این سبک ها با دیگری متفاوت است. انواع سبک یادگیری به ما کمک می‌کند بفهمیم چگونه بهترین و کارآمدترین روش‌ها را بر اساس تمایلات و نیازهای شخصی خود انتخاب کنیم. در ادامه در مورد انواع سبک یادگیری اعم از دیداری، کلامی، حرکتی و شنیداری با شما صحبت خواهیم کرد تا بهتر این موضوع را درک کنید.

سبک یادگیری بصری یا دیداری (Visual Learning)

طبق نظر دکتر ماکان آریا پارسا افرادی که از سبک یادگیری دیداری استفاده می‌کنند، اطلاعات را از طریق تصاویر، نمودارها، نقشه‌ها و ویدئوها دریافت می‌کنند. آنها با دیدن تصاویر مفهومی یا تصاویر حاوی اطلاعات می توانند بسیاری از داده ها را با سرعت بالا در ذهن خود جانمایی کنند. سبک یادگیری بصری را می توانیم نوعی مهارت ِمشاهده‌ی تصاویر و ویدئوها برای درک و به خاطر سپردن ِموثر اطلاعات بدانیم. برخی از جنبه ها و ویژگی های کلیدی یادگیری بصری شامل موارد زیر می شوند.

  • آموزش از طریق تصاویر: بسیاری از کسانی که در کلاس های زبان شرکت می کنند می توانند اطلاعات را از طریق تصاویر، نمودارها، فلوچارت ها و اینفوگرافیک ها بهتر درک کنند. انتقال داده های بصری در ذهن سرعت بیشتری دارد و به سازماندهی اطلاعات پیچیده به شکل قابل درک تر و مفهومی تر کمک شایانی می کند. این گروه از افراد ممکن است ده صفحه متن کتاب را به خوبی نتوانند یاد بگیرند اما وقتی اطلاعات ِهمان صفحات را به صورت بصری مشاهده می کنند، بهتر در ذهن‌شان باقی می ماند.
  • دسته بندی اطلاعات به واسطه رنگ ها: بر باور دکتر ماکان آریا پارسا کسانی که از طریق قوه‌ی بینایی اطلاعات را دریافت می کنند، به رنگ ها متکی هستند. رنگ ها نقش بسزایی در یادگیری دارند. مغز این گروه از افراد از رنگ ها برای سازماندهی و دسته بندی کردن ِاطلاعات استفاده می کند.
  • نقشه برداری ذهنی و نمودار سازی: نقشه ها و نمودار های ذهنی ابزار قدرتمندی برای سبک یادگیری دیداری هستند. افرادی که از طریق قوه بصری مطالب را می آموزند، از این واسطه‌ها برای ایجاد بازنمایی بصری از مفاهیم و ایده ها و نشان دادن ِروابط میان مسائل مختلف استفاده می کنند.
  • یادگیری از طریق فیلم ها و انیمیشن ها: دیدن فیلم ها و محتواهای انیمیشنی در سبک یادگیری دیداری به افراد کمک می کند تا از جلوه های بصری برای به خاطر سپاری مطالب استفاده کنند.

در بین انواع سبک یادگیری این سبک یادگیری دیداری است که می تواند قدرتِ حافظه را افزایش دهد، درک مطلب را بهبود ببخشد، درگیری و علاقه به موضوع را افزایش دهد و به سازماندهی موثر اطلاعات کمک کند.

سبک یادگیری دیداری

سبک یادگیری شنیداری (Auditory Learning)

برخی افراد به واسطه سبک یادگیری شنیداری می توانند اطلاعات را به خاطر بسپارند. از دیدگاه دکتر ماکان آریا پارسا گوش کردن به سخنرانی‌ها، فایل‌های صوتی، گفتگوها، و توضیحات برای آنها بسیار راحت است. این افراد از شنیدن کلمات و توضیحات برای درک و یادگیری بهتر استفاده می‌کنند. درک سبک یادگیری شنیداری، می تواند به طور قابل توجهی در بهبود انتقال مفاهیم موثر باشد. در ادامه به برخی از ویژگی های کلیدی یادگیری شنیداری اشاره می کنیم.

  • گوش دادن و یادگیری: بسیاری از دانش آموزان و دانشجویان متکی به حس شنوایی خود برای آموختنِ مطالب هستند. آنها شنوندگان خوبی هستند و مطالب را در مغز خود پردازش می کنند. این گروه از افراد علاقه مند به گفتگوهای متقابل و بحث های کلامی هستند. درگیر شدن در مکالمات، بحث های گروهی و مبادلات کلامی به آنها کمک می کند تا ایده ها و مفاهیم را با دقت بیشتری پردازش یا درک کنند.
  • تکرار و آموزش شفاهی: تکنیک یادگیری شنیداری به افرادی که قوه شنوایی قوی تری دارند (از طریق تکرار مطالب با صدای بلند)، بسیاری کاربردی است. انجام این کار باعث بهبود حافظه‌ی آنها می شود. برخی ها با ساخت شعر و قافیه سعی می کنند مطالب سنگین را برای خود سهل و آسان نموده و آنها را به خاطر بسپارند.
  • استفاده از آواها و موسیقی: موزیک ها و صداها می توانند ابزارهای موثری برای افرادی باشند که مهم ترین قوه‌ی ادراکی شان، شنوایی است. برخی از افراد با وجود موسیقی ملایم در حین گوش دادن به سخنرانی یک فرد یا خواندن یک کتاب، بهتر می توانند مطالب را به خاطر بسپارند.

 

سبک یادگیری کلامی

سبک یادگیری حرکتی و یا کینستتیک (Kinesthetic Learning)

به اعتقاد دکتر ماکان آریا پارسا افراد با سبک یادگیری حرکتی و یا کینستتیک، اطلاعات را از طریق تجربه شخصی، عملی، لمسی و اجرای عملیاتی دریافت می‌کنند. آنها از انجام کارها، آزمون‌های عملی و تجربیات واقعی برای یادگیری بهتر بهره می‌برند. این گروه از افراد زمانی که بتوانند با موضوعِ مورد نظرشان تعامل فیزیکی داشته باشند، اطلاعات را به طور موثرتری جذب می کنند. مانند دو تکنیک قبل (در خصوص انواع سبک یادگیری) در ادامه به ویژگی های کلیدی یادگیری حرکتی یا کینستتیک می پردازیم.

  • درگیری فیزیکی و حرکتی: حرکت و لمس کردن یکی از موثرترین راه ها در سبک یادگیری حرکتی به شمار می آید. برخی افراد اطلاعات دنیای پیرامون خود را از طریق تجربه حسی و لمس کردن دریافت می کنند. فعالیت های بدنی به آنها کمک می کند تا مفاهیم را درک کنند. آنها با تجربیات و آزمایش های عملی است که بهتر می توانند اطلاعات را در ذهن خود جمع آوری کنند.
  • نقش آفرینی و شبیه سازی: ایفای نقش روشی موثر برای یادگیرندگان در یادگیری حرکتی به شمار می آید. آنها از اجرای سناریوها یا شرکت در شبیه سازی های تعاملی برای درک ایده ها و موقعیت های پیچیده لذت می برند.
  • کاربرد های عملی و مثال های واقعی: ایجاد اتصال میان مفاهیم و زندگی واقعی برای کسانی که یادگیری حرکتی را مورد استفاده قرار می دهند بسیار مهم و کاربردی است. آنها زمانی که بتوانند ایده های انتزاعی را با موقعیت های عملی یا مثال هایی که تجربه کرده اند ارتباط دهند، مسائل را بهتر درک می کنند.
  • رویکرد چند حسی: یادگیرندگان سبک حرکتی اغلب از یک رویکرد چند حسی استفاده می کنند که در آن حواس چندگانه به طور همزمان درگیر یادگیری می شود. ترکیبِ لمس، حرکت و تماشا کردن می‌تواند درک و حفظ اطلاعات در ذهنِ آنها را افزایش دهد.

این مطلب ادامه دارد…

 

 

نظر دهید