تحلیل داده در کسب و کار از نظر دکتر ماکان آریا پارسا

تحلیل داده در کسب و کار

از نظر دکتر ماکان آریا پارسا تحلیل داده در کسب و کار از جمله موارد مهمی است که هر سازمانی باید به آن توجه نماید. همانطور که می‎دانید دنیای امروز دیجیتالی بوده و به سرعت در حال‌و تحول است. از این رو داده از جمله مهم‎ترین دارایی هر کسب‌وکاری محسوب می‌گردد. استفاده اصولی از این داده‌ها کمک می‌کند کسب‌وکار سریع‌تر به تغییرات واکنش نشان دهد، بهینه‌تر حرکت نماید و در نتیجه سود بیشتری کسب کند. در این مقاله به اهمیت تجزیه و تحلیل داده ها می‌پردازیم و روش‌های تحلیل آن‌ها را بررسی می‌کنیم. همراه ما باشید و اطلاعات خود را افزایش دهید.

نمونه‌های تحلیل داده در صنایع مختلف
ارزیابی ریسک اعتباری مشتریان بررسی رفتار مشتریان شخصی‌سازی پیشنهادات
تحلیل نرخ تبدیل کشف تراکنش‌های مشکوک پیش‌بینی روند فروش
تحلیل محبوب‌ترین محصولات بررسی عملکرد کمپین‌های تبلیغاتی بهینه‌سازی کانال‌های تبلیغاتی
تحلیل سوابق بیماران تحلیل عملکرد دانش‌آموزان پیش‌بینی بیماری‌ها

تجزیه و تحلیل داده ها

تحلیل داده چیست و چرا اهمیت دارد؟

ماکان آریا پارسا معتقد است تحلیل داده در کسب و کار به فرآیندی گفته می‌شود که در آن داده‌ها از منابع مختلف جمع‌آوری، پردازش و بررسی می‎شوند. به کمک این تحلیل‌ها اطلاعات ارزشمندی استخراج می‎شود که می‌تواند به فعالین تجاری کمک نماید. در واقع با این عمل روندهای انجام شده گذشته بررسی می‌گردد و استراتژی‌ها بهتری چیده می‎شود. بدین گونه می‌توان از اشتباهات درس گرفت و آن‌ها را تکرار نکرد. وجود تحلیل داده در کسب و کار از جهات مختلف اهمیت پیدا می‌کند که گوشه‌ای از این دلایل عبارتند از:

تصمیم‌گیری آگاهانه و اصولی

تحلیل داده در کسب و کار و پردازش دقیق آن‌ها کمک می‌کند ناکارامدی‌ها شناسایی شود. این کار سبب می‎گردد عملکرد کلی سازمان افزایش یابد و تصمیم‌گیری‌ها اصولی‌تر پیش برود. در واقع با کمک این تحلیل‌ها مسیر و نواقض مشخص شده و تا حد زیادی معلوم می‎شود که اقدامی موثر است.

افزایش سودآوری

تجزیه و تحلیل داده های بازار و رفتارهای مشتریان کمک می‌کند شرکت مسیر اصولی‌تری را طی نماید. بدین طریق سازمان می‌تواند محصولات و خدمات خود را بهینه‌سازی نماید و مسیر بهتری را طی کند. با کمک این تحلیل استراتژی‌های مناسبی اتخاذ می‌گردد که به افزایش سود ختم می‌شود.

کاهش هزینه‌ها

با حذف هزینه‌های اضافی می‌توانید میزان درآمد را افزایش دهید. برای این منظور تحلیل داده در کسب و کار به کمک شما می‎آید و سبب می‌شود هزینه‌های عملیاتی کاهش پیدا کند.

افزایش رضایت مشتریان

تحلیل داده در کسب و کار سبب می‎شود نیازها و انتظارات بازار و مشتریان به خوبی شناخته شوند. از این رو فرصت ارائه خدمات بهتر ایجاد می‌شود. با کمک این امر می‌توان استراتژی‌های مناسبی چید و به نیاز بازار پاسخ داد. به دنبال این امر میزان سود سازمان نیز افزایش می‌یابد.

نمونه تحلیل داده کسب و کار

روش‌های مختلف تحلیل داده در کسب و کار

از این رو ماکان آریا پارسا می گوید برای تحلیل داده در کسب و کار می‌توان از روش‌های مختلفی بهره برد. هر یک از این روش‌ها مزایا و معایب خاص خود را خواهد داشت. برای آشنایی بیشتر شما این روش‌ها را بیان می‌کنیم:

  1. تحلیل توصیفی (Descriptive Analytics)

در این نوع تحلیل داده در کسب و کار سعی می‌شود داده‌های گذشته مورد ارزیابی قرار گیرد. با کمک این تحلیل دقیقا مشخصا می‌شود چه اتفاقی برای سازمان افتاده و میزان سود و ضرر چقدر است. این نوع تحلیل با بررسی میزان سود ماه گذشته یا رفتار خرید بازار به تعیین استراتژی جدید سازمان کمک می‌کند.

  1. تحلیل تشخیصی (Diagnostic Analytics)

در این نوع تحلیل داده در کسب و کار علت وقوع یک پیامد بررسی می‌گردد. برای مثال این تحلیل می‌کوشد بیان کند چرا در یک ماه خاص میزان فروش افت داشته است. با کمک این نوع تحلیل می‌توان به تغییرات واکنش‌های خوبی داد.

  1. تحلیل پیش‌بینی‌کننده (Predictive Analytics)

با کمک الگو موجود در داده‌ها، می‎توان آینده را پیش‌بینی نمود. این تحلیل می‌کوشد با پیش‌بینی آینده به سازمان کمک کند استراتژی‌های مناسبی اعمال نماید. برای مثال با پیش‌بینی میزان فروش آینده سعی می‌کند به کسب‌وکار کمک نماید تا انبار موجودی خود را کنترل کند.

  1. تحلیل تجویزی (Prescriptive Analytics)

این نوع تحلیل داده در کسب و کار پیشنهادهای موثری برای اقدامات آتی دارد. برای مثال اگر سازمان تصمیم بگیرد در تبلیغات شرکت کند و مشخص گردد این تبلیغ به نفع سازمان است، این تحلیل توصیه می‌کند بودجه بیشتری به این بخش داده شود.

شرح وظایف کارشناس تحلیل داده

نمونه تحلیل داده کسب و کار

برای آن که بتوانید به درک بهتری از انواع تحلیل داده در کسب و کار برسید، در ادامه چند نمونه تحلیل داده کسب و کار را بیان کرده‌ایم. لازم به ذکر است این نوع تحلیل‌ها بر اساس نوع کسب‌وکار و میزان گسترش آن متفاوت خواهد بود.

نمونه تحلیل داده در فروشگاه‌های آنلاین

ماکان آریا پارسا معتقد است تجزیه و تحلیل داده های یک فروشگاه آنلاین می‌تواند به روش‌های مختلفی صورت بگیرد. یک فروشگاه آنلاین با تحلیل دقیق داده‌ها می‌تواند رفتار مشتریان را هنگام خرید بررسی نماید، محبوب‌ترین محصولات را مشخص کند، میزان فروش را در ماه‌های مختلف ارزیابی نماید و بر اساس سلیقه مشتریان محصولات مناسبی ارائه دهد. به کمک داده‌های مربوط به کلیک‌ها، صفحات بازدیدشده، زمان ماندگاری کاربران در سایت و تعداد دفعات خرید، فروشگاه‌ها می‌توانند بفهمند مشتریان به چه محصولاتی علاقه‌مند هستند و چه عواملی باعث ترک سبد خرید می‌شود. علاوه بر این موارد داده‌ها کمک می‌کنند این کسب‌وکار در کمپین‌ها موفق‌تر وارد شود.

نمونه تحلیل داده در صنعت بانکداری

با کمک تحلیل داده‌ها بانک‌ها می‌توانند میزان ریسک اعتباری مشتریان را تعیین نمایند و برای آن استراتژی‌هایی اتخاذ کنند. علاوه بر آن تحلیل داده‌ها به مشتریان کمک می‎کند پیشنهادات مالی مناسبی به مشتریان ارائه دهند و از رفتارهای مشکوک جلوگیری نمایند. برای مثال، تحلیل الگوهای خرج مشتریان به بانک‌ها کمک می‌کند کارت‌های اعتباری را با شرایط ویژه به مشتریان پیشنهاد دهند.

نمونه تحلیل داده در بازاریابی دیجیتال

شرکت‌های بازاریابی دیجیتال نیز می‌توانند از تجزیه و تحلیل داده ها به نفع خود سود ببرند. با کمک تحلیل داده‌ها عملکرد کمپین‌های تبلیغاتی مشخص می‌گردد، کانال‌های بازاریابی تعیین می‎شود و نرخ تبدیل مشتریان افزایش می‌یابد. در واقع تحلیل داده به این سازمان کمک می‌کند علاوه بر آن‌که مسیر رشد را طی کند، مسیر موفقیت در فضای آنلاین را نیز پیدا نماید.

شرح وظایف کارشناس تحلیل داده

در سازمان‌های امروزی سعی شده برای کارشناس تجزیه و تحلیل داده ها سمت شغلی مشخصی تعیین شود زیرا نمی‌توان ندیده گرفت تحلیل داده سازمانی چقدر ضروری خواهد بود. یک کارشناس تحلیل داده در سازمان وظایف مشخصی دارد که برخی از آن‌ها عبارتند از:

  1. جمع‌آوری و پردازش داده‌ها

کارشناس تحلیل داده باید اطلاعات سازمان را از منابع مختلف پیدا کند. برای این منظور می‌تواند به پایگاه‌های داده، نرم‌افزارهای مدیریت ارتباط با مشتری (CRM) و رسانه‌های اجتماعی سر بزند. با بدست آوردن این اطلاعات می‌تواند از به‌روز‌ترین موارد آگاه شود.

  1. تحلیل و تفسیر داده‌ها

یک کارشناس تحلیل داده باید با استفاده از ابزارهای تحلیلی، روندها و الگوهای مهم را استخراج نماید. بعد از تحلیل این الگوها می‌تواند گزارش‌های کاربردی ارائه دهد. این گزارش‌ها می‌توانند شامل نمودارها، جداول و … باشند. این گزارش‌ها به سازمان‌ها کمک می‌کنند عملکرد خود را بهبود ببخشند.

  1. ایجاد داشبوردهای تحلیلی

از جمله وظایف کارشناس تجزیه و تحلیل داده ها ایجاد داشبوردهای تحلیلی ساده است. برای این منظور یک کارشناس می‌تواند از داشبوردهای صبری بهره ببرد و اطلاعات را به صورت ساده نمایش دهد.

  1. همکاری با تیم‌های مختلف

مهارت نرم از جمله قسمت‌های مهم این سمت شغلی است. یک کارشناس سازمانی باید با تیم‌های بازاریابی، مالی و اجرایی همکاری کند تا از داده‌ها برای بهینه‌سازی عملکرد سازمان استفاده شود. برای ارتقا این امر لازم است در اولین فرصت روی مهارت‌های نرم کار شود.

  1. استفاده از ابزارهای تحلیل داده

از دیگر وظایف کارشناس تحلیل داده استفاده از ابزارهای مهم این حوزه است. برای این منظور کارشناس باید از Google Analytic برای تحلیل رفتار کاربران در وب‌سایت استفاده نماید و از Tableau برای ایجاد داشبوردهای تعاملی بهره ببرد. بهتر است کارشناس مربوطه به Python و R نیز مسلط باشد تا برای تحلیل‌های پیچیده آماری از آن‌ها کمک بگیرد.

نتیجه‌گیری مطالب و کلام پایانی

از دیدگاه ماکان آریا پارسا در دنیای امروز، تجزیه و تحلیل داده‎ها از جمله موارد ضروری است که کسب‌وکارها باید به آن توجه نمایند. با کمک تحلیل داده در کسب و کار سازمان‌ها می‌توانند آگاهانه تصمیم بگیرند و استراتژی‌های خود را بهینه نمایند. با کمک این امر میزان سود یک سازمان افزایش می‌یابد و تصمیمات اصولی‌تری گرفته می‌شود. نمونه تحلیل داده کسب‌وکار نشان می‌دهد چگونه سازمان‌ها می‌توانند از داده‌ها برای بهبود عملکرد خود استفاده کنند. سازمان‎ها می‎توانند با سرمایه‌گذاری در تحلیل داده‌ها و استفاده از ابزارهای مناسب، در دنیای رقابتی امروز رشد پایدار و موفقیت بیشتری را تجربه کنند. استفاده از داده‌ها نه تنها باعث افزایش کارایی سازمان می‌شود، بلکه امکان پیش‌بینی دقیق‌تر روندهای آینده را نیز فراهم می‌آورد.

wpseo_editor

نظر دهید